På toppen av Tromsøya

Ordensregler

Husordensreglene kan anses som en del av husleiekontrakten. De er ment å fremme trivsel og godt naboskap for dem som bor i laget. Man kan også kalle dem nærmere bestemmelser om bruken av bolig og fellesareal i det praktiske samlivet mellom andelseierne. Reglene fastsettes av styret, men beboerne kan kreve at de tas opp på generalforsamlingen. Reglene er nødvendig når man bor så tett som man gjør i blokk og rekkehus. Det er uansett viktig at man har regler som ikke bærer preg av forbud og påbud, men at de heller kan virke stimulerende og legge til rette for samvær, fellesskap og trivsel i borettslagene. Ordensregler for Brattbakken borettslag ble vedtatt av generalforsamlingen 22.03.95, med endring 11.04.2000, 24.08.2017 og 17.03.2021, november 2024 og februar 2025.

1 Generelt

Hver enkelt av borettshaverne er ansvarlig for at vedtatte ordensregler blir fulgt. Leiligheten skal brukes slik at den ikke sjenerer andre. Ordensreglene inneholder ikke bare plikter, de skal også sikre beboernes orden, ro og hygge i hjemmene.

For de leiligheter som har naboer under seg, er det ikke tillatt å riste eller banke tøy, matter eller lignende fra balkongen. Fra andre leiligheter kan dette skje i den grad det ikke sjenerer naboen eller den alminnelige ferdsel i gatene. Tøy må ikke henges på tørk på en slik måte at det sjenerer andre.

I forbindelse med renoveringen (2024) har styret vedtatt noen begrensninger når det gjelder boring, bruk av spiker/skruer i fasadeplater, balkongdekke, platting og dører. Bygningsmassen er ikke konstruert for dette, og slikt arbeid kan bl.a. medføre fuktinntrenging, frostsprengning og ødeleggelse av vindsperre. Veggfeste for balkongflagg vil bli montert av entreprenør.

    • Montering av markiser eller lignende på fasadeplatene er ikke tillatt
    • Montering av parabolantenner/annen type antenner og/eller andre faste installasjoner som f.eks. uttrekkbar levegg og fastmontert tørkestativ på veranda/platting er ikke tillatt
    • Montering av katteluke og dørkikkert i utgangsdør er ikke tillatt
    • Montering av blomsterkasser o.l. på fasadeplater er ikke tillatt
    • Montering av varmepumpe
    • Montering av nøkkelboks må skje i teglveggen på boden

Bygningene er borettslaget eiendom, og ivaretakelse av bygningsmassen er borettslagets ansvar. Andelseier vil bli gjort økonomisk ansvarlig dersom skade påføres bygningsmassen på grunn av slike inngrep.

2 Husdyr

Beboer som holder husdyr plikter å melde fra til styret om dette. Dyreeieren er ansvarlig dersom husdyret påfører skade på lagets eiendom. Den generelle båndtvangen på Tromsøya gjelder også på lagets område. Dyr som beveger seg ute skal være merket med eiers navn og adresse.

3 Regler om ro i leilighetene

Det skal være ro i leiligheten fra 23.00 til 06.00. Høylytt tale, sang og bruk av musikkinstrumenter (unntatt dempet radio og TV) er ikke tillatt i dette tidsrommet. Musikkøvelser er ikke tillatt etter 20.00 på hverdager, og på søn- og helligdager. Musikkundervisning tillates bare etter særskilte avtaler fra de nærmeste naboene til vedkommende.

Beboerne plikter å varsle styret samt gi nabovarsel til alle naboene i blokka ved oppussing som medfører støy som boring, hamring og lignende. Varsel skal skje ved hjelp av muntlig beskjed, e-post eller beskjed i postkassen. Det er ikke tillatt med oppussing eller hobbyvirksomhet som medfører støy som hamring, boring eller lignende på følgende tidspunkter:

  • på hverdager (man-fre) før kl 8:00 og etter kl 20:00
  • på lørdager før kl 10:00 og etter kl 18:00
  • på søn- og helligdager

Det skal i størst mulig grad være ro utendørs i borettslaget mellom kl. 23.00 og 06.00. Nødvendig varetransport, herunder levering av aviser i abonnement, kan allikevel gjennomføres innenfor dette tidsrommet.

4 Søppel og avfall

Borettslaget har kommunal renovasjon, og beboerne må følge de til enhver tid gjeldende regler for slik renovasjon. Det er plassert avfall-sug i nederste gate mellom BB 16 og 17, i «Gate 2» ved BB 75 og på nordsiden av parkeringsanlegget. Kontainer for glass og metall er plassert ved pakke-automaten ved parkeringsanlegget. Merkede søppelposer til plastavfall, papp-/papiravfall og matavfall hentes i butikker, og til restavfall benyttes vrengte handlenett/hvite poser. Alt annet avfall må leveres til Remiks. Avfall må ikke tømmes i klosettskålen.

5 Renhold ute og inne

Snørydding tas hånd om av den enkelte borettshaver innenfor det naturlige området for leiligheten. Rydding av balkonger kan kun skje dersom snøen kastes ned i egen gård. Snø må ikke kastes ut i veien. Ved organisert snøryddings vil den som organiserer snøryddingen gi spesielle retningslinjer som kan avvike fra denne bestemmelsen.

Alle rom må være såpass oppvarmet at vannledningene ikke fryser. Skade på rør eller sanitæranlegg som skyldes for dårlig oppvarming er borettshaverne ansvarlig for. Borettshaverne må straks melde fra til styret om det merkes veggdyr eller lignende i leiligheten. Det må også varsles om eventuelle andre skader på bygningene.

6 Inspeksjon av leilighetene

Styret skal ha anledning til uhindret å kunne foreta inspeksjon av leilighetene for å kunne konstatere at det ikke er veggdyr eller andre skader i leiligheten.

7 Vedlikehold

I samsvar med husleiekontrakten må borettshaverne selv ta hånd om og bekoste innvendig vedlikehold av leiligheter og boder, eventuelt rette seg etter pålegg styret bestemmer om oppussing.

Retningslinjer for indre og ytre vedlikehold

For å ha klarest mulig forståelse av ansvarsforholdet/oppgavefordelingen for vedlikehold av leiligheten mellom borettslaget og andelseierne, lister vi her opp de viktigste områdene. Dette fordi det også er vedtatt endringer i forhold til Husleiekontrakten, bl.a. for varmtvannsberedere (VVB).

Borettslagets ansvar

  • Ytre vedlikehold av bygninger, inklusive skader på plattinger i forbindelse med snøbrøyting
  • Vedlikeholder av felles rom og arealer, deriblant grøntanlegg, lekeplasser o.l.
  • Felles fibernett for TV/internett t.o.m. fibermodem/hjemmesentral
  • Elektrisk ledningsnett fram til sikringsskap
  • Ytre og innvendige rør fram til stoppekran og vannlås
  • Kontroll og evt. refill av brannslukningsapparat
  • Reparasjon av innvendige skader forårsaker av vanninntrengning
  • Bytte av sluk på bad/vaskerom. Dette gjelder kun eldre sluker på bad slik at eventuelle vannskader kan forebygges. Det gis derfor støtte i forbindelse med bytte av sluk ved oppussing av bad/vaskerom. Borettslaget dekker en andel av kostnadene, jif. styrevedtak av 06.02.2025. Dette krever bruk av godkjent autorisert rørleggerfirma og framvisning av faktura. Andelseier må kontakte driftsleder/styret i forkant av slik oppussing.
  • Borettslaget har ansvar for reparasjon/skifte av varmtvannsbereder ved lekkasje, og har inngått avtale med firma. Beboer må være oppmerksom på lekkasje, og melde fra til styret og driftsleder snarest mulig dersom lekkasje oppdages slik at skadevirkninger kan begrenses. Dersom beboer ønsker større VVB, eller ønsker å flytte denne fra benk til vaskerom, må beboer bekoste dette selv. Autorisert firma må benyttes.
  • Borettslaget har en avtale med firma om bytte av ventilator med sentralavtrekk. Driftsleder må kontaktes ved feil på kjøkkenventilator. Borettslaget dekker en andel av kostnaden på bytte av ventilator, jif. styrevedtak av 06.02.2025. Det overskytende må hver andelseier dekke selv.

Andelseiers ansvar

Andelseieren skal på egen kostnad sørge for forsvarlig vedlikehold av boligen og i ytre rom som tilhører boligen. Dette inkluderer å reparere skader når dette ikke skyldes mangler ved bygninger eller ved felles ledninger og anlegg.

Til indre vedlikehold regnes:

  • Fornying av tapet, maling, gulvbelegg
  • Vedlikehold av innvendige dører, låser, nøkler, vinduer, varmeovner, elektriske ledninger fra boligens apparat-tavle, sikringer og skifte av batteri i røykvarsler
  • Vedlikehold av sanitær-porselen, dusj/badekar og kraner
  • Vedlikehold og oppstaking av innvendige kloakkledninger/rør til egen vannlås
  • Rengjøring av filter ved kjøkken-avtrekk
  • Vask av standardfilter i ventilasjonsanlegget 3 – 4 ganger pr. år. Filteret må skiftes hver 3.-4. år.
  • Pollenfilter til ventilasjonsanlegget kan kjøpes av borettslaget. Disse må skiftes hvert år.
  • Vedlikehold av ytre rom/bod m.m.
  • Bygningsmessige forandringer/ombygging av leiligheten kan ikke gjøres uten samtykke fra styret, jfr. husleiekontrakten pkt. 10.2. I de tilfeller styret ber om tilstandsrapport på leiligheten, plikter beboer besvare henvendelsen. Ved skader skal driftsleder og styret kontaktes.
  • Hovedkranen skal stenges ved lengre fravær, eller det må ordnes med jevnlig tilsyn av leiligheten. 

8 Motorisert ferdsel, parkering

Kjøring inn i feltet er kun tillatt for syke- og varetransport og i forbindelse med vask og vedlikehold av bilen. Det er ikke tillatt å parkere inne i feltet, eller på merket parkeringsplass som leies av en annen beboer. Parkering av bobiler, campingvogner og tilhengere på de parkeringsplasser som borettslaget disponerer utover et tidsrom på tre døgn må godkjennes av styret på forhånd. Ved ulovlig parkering kan styret, eller den styrende myndighet, foreta borttauing. Alle utgifter i forbindelse med forberedelse og tauing dekkes av beboer selv.

Parkeringsplassene er borettslagets eiendom. Bruksretten til en parkeringsplass er knyttet til en andel i borettslaget. Overdragelse av bruksretten til annen andelseier krever godkjenning fra styret. Andelseier som disponerer spesifisert parkeringsplass, har plikt til å betale den til enhver tid gjeldende leie.

Ved store snøfall må parkerte biler tilsees jevnlig slik at de ikke gir problemer for andre beboere eller er til hinder for snørydding. Ved lengre tid fravær må det sørges for at noen kan ta dette ansvaret.

Ladding av elbiler

Styret har ansvaret for å inngå avtaler som legger til rette for oppsetting av ladepunkter på parkeringsplass. Disse avtalene skal være tilgjengelig for andelseierne på borettslagets hjemmeside. Her gis også informasjon om hvordan en andelseier kan få satt opp ladepunkt. Kostnadene til oppsetting av ladepunkt dekkes av andelseier. Andelseier svarer også for strømforbruk o.l. etter satser fastsatt av styret. Disse satsene kan endres av styret etter reglene i vedtektenes §7-1.

Alle rettigheter © Brattbakken borettslag. Rettigheter til bilder tilhører kredittert fotograf. Gnist - web som funkler